تاریخچه طراحی سایت
در روزهای اولیه اینترنت، بیشتر وبسایتها توسط بخشهای فناوری اطلاعات ساخته و مدیریت میشوند. امروزه طراحی وبسایت به یک صنعت تبدیلشده است. طرحهای وب بزرگ باعث شده است تا برخی از کسبوکارها رشد و شکوفا شوند. درحالیکه حضور وبسایت بد، منجر به شکست میشود.
بیایید سفری را در چند سال گذشته طی کنیم و به اولین طراحی وبسایت بپردازیم.
در سال ۱۹۹۰، تیم برنز لی اولین مرورگر وب را توسعه داد و آن را WorldWideWeb نامید، گرچه بعداً به نام Nexus نامگذاری شد. در آن زمان، تنها متن در یک صفحه وب نمایش داده شد هیچ فونت، هیچ عکس یا ویدیو زیبایی وجود نداشت فقط یک متن ساده، با لینکهای برجسته به رنگ آبی بود.
در سال ۱۹۹۳، موزائیک بهعنوان اولین مرورگر وب که به توسعهدهندگان اجازه میداد تا تصاویر را به صفحات وب خود اضافه کنند، منتشر شد. این مرورگر از تصاویر.gif و فرمهای وب پشتیبانی میکرد و یک جهش عظیم در آن زمان بود.
طراحی سایت چیست؟
طراحی سایت به طراحی وبسایتهایی که در اینترنت نمایش داده میشود اشاره دارد. طراحی وب فرآیند ساخت وبسایتها است. این فرآیند شامل چندین جنبه مختلف ازجمله چیدمان صفحه وب، تولید محتوا و طراحی گرافیک است. طراحی وب مشابه فرآیند ساخت است باهدف ارائه محتوا در صفحات وب الکترونیکی که کاربران نهایی میتوانند از طریق اینترنت با کمک یک مرورگر وب به آن دسترسی داشته باشید.
عناصر طراحی سایت
طراحی وب از بسیاری از مؤلفههای اصلی تصویری بهعنوان انواع طراحی استفاده میکند.
طرحبندی
منظور از طرحبندی سازماندهی گرافیک، تبلیغات و متن در سایت است. در دنیای وب هدف اصلی و کلیدی کمک به کاربران برای پیدا کردن اطلاعاتی است که به دنبال آن هستند. این شامل حفظ تعادل، ثبات و یکپارچگی طراحی است.
رنگ
انتخاب رنگها به هدف و مشتریان بستگی دارد؛ میتواند ساده و سیاهوسفید یا یک طراحی چندرنگی باشد، انتقالدهنده شخصیت فرد یا برند یک سازمان است، در طراحی سایت از رنگهای سازگار با سایت (web-safe colours) استفاده کنید.
گرافیک
گرافیک میتواند شامل لوگوها، عکسها، کلیپ آرت ها یا آیکونها باشد که همه آنها طراحی سایت را ارتقا میدهند. برای کاربرپسند بودن سایت تمام این عنصر باید در جای مناسب قرار گیرند، بر روی رنگ و محتوای وبسایت خود کار کنید اما دقت داشته باشید که حجم آن بیشازحد بالا نرود که باعث کاهش سرعت بارگذاری صفحه شود.
فونتها
استفاده از فونتهای مختلف میتواند طراحی وبسایت را ارتقا دهد. اکثر مرورگرهای وب فقط میتوانند تعدادی از فونتها را که بهعنوان فونتهای سازگار با وب شناخته میشوند، بخوانند و عموماً طراح سایت از این دسته از فونتها در طراحی سایت استفاده میکند.
محتوا
محتوا و طراحی میتوانند با یکدیگر همکاری کنند تا پیامهای سایت را از طریق تصاویر و متن افزایش دهند. متن نوشتهشده همیشه باید مرتبط و مفید باشد تا خوانندگان را گیج نکند و آنچه که میخواهند به آنها ارائه دهد تا در سایت باقی بمانند. محتوا باید برای موتورهای جستجو بهینه شود و دارای طول مناسب و کلمات کلیدی مرتبط باشد.
طراحی سایت کاربرپسند
علاوه بر عناصر اصلی طراحی سایت که آن را زیبا و بصری میسازد، یک وبسایت باید همیشه کاربر نهایی را در نظر بگیرد. با توجه به عوامل زیر میتوان کاربرپسند بودن را به دست آورد.
ناوبری
معماری سایت، منوها و دیگر ابزارهای ناوبری در طراحی سایت باید با توجه به نحوه مرور و جستجوی کاربران ایجاد شود هدف این است که به کاربر کمک کند تا بهراحتی در سایت حرکت کند و اطلاعاتی را که به آنها نیاز دارد را بهصورت مؤثر پیدا کند.
چندرسانهای
محرکهای ویدئویی و صوتی مرتبط در طراحی سایت میتواند به کاربران کمک کند تا اطلاعات را درک کنند، درک درست و سریع میتواند بازدیدکنندگان را تشویق کند که وقت بیشتری را در وبسایت شما صرف کنند.
سازگاری: وبسایتی را طراحی کنید تا در مرورگرها و پلت فرمهای مختلف بهخوبی عمل کند تا موجب افزایش بازدید شود.
تکنولوژی: پیشرفتهای تکنولوژی به طراحان اجازه میدهد که حرکت و نوآوری را اضافه کنند و اجازه میدهد طراحی وب همیشه تازه، پویا و حرفهای باشد.
تعامل: با اضافه کردن اظهارات و نظرسنجیها در طراحی مشارکت کاربران فعال را افزایش دهید. کاربران را از بازدیدکنندگان به مشتریان با فرمهای ایمیل و ثبتنام در خبرنامه تبدیل کنید.
طراح وب کیست؟
یک طراح وب یا بهاصطلاح Front End Designer باعث میشود وبسایت شما خوب به نظر برسد. طراح وبسایت بر روی سبک و ظاهر کلی صفحه، با استفاده از نرمافزار مانند فتوشاپ برای سفارشی کردن عناصر بصری وبسایت تمرکز میکند. همچنین از زبانهایی مانند HTML و CSS و جاوا اسکریپت برای ایجاد طرحهایشان و توسعه ظاهر سایت استفاده میکنند.
۱٫ HTML
HTML طرح و ساختار وبسایت شما را تشکیل میدهد. این زبان پویا است و به شما امکان میدهد یک وبسایت زیبا با استفاده از کد کمتری ایجاد کنید. HTML برای ایجاد یک نقطه شروع برای وبسایت استفاده میشود و همان چیزی است که اکثر صفحات استاتیک شما از آن شروع میشود. راهی بهتر برای درک این زبان این است که آن را بهعنوان اسکلتی که وبسایت شما را باهم نگه میدارد را در نظر بگیریم.
۲٫CSS
CSS یکزبان برنامهنویسی ظاهری (Style Sheet Language) است و در کنار html برای افزودن رنگها، پسزمینه، چیدمان، اندازه فونت و غیره استفاده میشود.
۳٫ JavaScript
JavaScript در بسیاری از جنبههای توسعه وب مورداستفاده قرار میگیرد. توسعهدهندگان وب از این زبان برای اضافه کردن عناصر تعاملی به وبسایتهای خود استفاده میکنند. مشارکت کاربر برای کسبوکار شما اهمیت دارد و توسعهدهنده وب باید عناصر جاوا اسکریپت را در طراحی خود ترکیب کند.
انواع طراحی سایت
اساساً دو نوع اصلی وبسایت وجود دارد – استاتیک و پویا
ثابت / ایستا
وبسایتها ثابت یا ایستا بسیار ساده هستند. محتوای آنها بسته به کاربر تغییر نمیکند و بهطور منظم بهروز نمیشود. وبسایتهای ایستا با استفاده از کد html ساده ساختهشدهاند و آنچه در کد صفحه است، چیزی است که به کاربر نمایش داده میشود.
دینامیک/ پویا
یک سایت پویا سایتی است که با استفاده از زبان برنامهنویسی سرور مانند PHP، ASP، JSP یا Coldfusion نوشتهشده است. در چنین سایتی محتوا توسط زبان برنامهنویسی از دیگر فایلها یا از پایگاه اطلاعاتی بسته به اقدامات انجامشده توسط کاربر خوانده میشود.